28 Ağustos 1937: “Şair Ali Ekrem Bolayır dün vefat etti”

Ali Ekrem Bolayır ölüm haberi
Ali Ekrem Bolayır ölüm haberi
Akşam Gazetesi, 28 Ağustos 1937

Şair Ali Ekrem Bolayır dün vefat etti

Eski Darülfünunun edebiyat şubesinde uzun müddet profesörlük yapmış edebiyatla bilfiil meşgul olarak bir çok eserler vücude getirmiş olan B.Ali Ekrem Bulayırın dün vefat ettiğini teessürle haber aldık. Merhum, büyük vatansever Namık Kemalin oğlu, Anadolu ajansı umum müdürü B. Muvaffak Menemencioğlu ve Hariciye Vekaleti siyasi müsteşarı B. Numan Rıfatın dayısı idi. Cenazesi bugün saat 12.30 da Teşvikiye camisinden kaldırılarak Zincirlikuyu mezarlığına defnedilecektir.Türk edebiyat Aleminin çok iyi tanıdığı bir sima olan şair B. Ali Ekrem 1867 senesinde İstanbul’da Hobyar mahallesinde doğmuştu. Büyükbabası sermûneccim Mustafa Asım Bey idi. B. Ali Ekrem dört yaşında Hobyar mahalle mektebine devama başladı. Bir yıl kadar Fatih Askeri Rüşdiyesi’ne devam etti Sonra hususi muallimlerden okudu. Arap ve Acem Edebiyatını, Fransız edebiyatını öğrendi.

1910 da Darülfünun edebiyat müderrisi oldu. Erkek ve kız talebeye ayrı ayrı nazariyatı edebiye okutuyordu.

Merhum muhtelif sebeplerle üç defa Darülfünundan çekilmiş ve yeniden girmiştir. Son defa Darülfununda şerhi mütun okutuyordu. Darülfünun lağvedilinceye kadar bu vazifede kaldı. Son zamanlarda Maltepe askeri lisesinin edebiyat muallimi idi.

Ali Ekrem küçük yaşta şiire merak etmiş, uzun zaman şiirlerini Ayın Nadir imzasile muhtelif mecmualarda devrin tanınmış şailerile beraber neşretmiş, tenkidler yapmıştır. Şair Tevfik Fikretle geçinemezlerdi. Cenabın lisanına taraftar değildi. Ona “Terakib şiirin kıymetini tezvid değil, tenkis eder” demişti. Hüseyin Cahidle de uzun süren münakaşalar yapmışlardır.
Merhum, Servetifünunda bir çok şiirler neşretmiştir. Eserleri şunlardır: “Ruhu Kemal, nesirler”. “Zilâli İlham, şiirler”, . “Kasidei askeriye”, “Lisanı Osmani”, “Ordunun defteri”, «Anavatan», “Şiir ve fen”, “Vicdan alevleri”, «Lisanı nazm, Lisanı nesir: Darülfünunda takrir ettiği dersler: “Mesaliki edebiye”. “Namık Kemal”. Bunlardan başka Ali Ekremin beş tiyatro eseri vardır.

Ali Ekrem değerli bir şairdi. Lisanı eski idi. Terkiplere çok bağlı kalmıştı. Bir çok güzel şürler yazmış ve sevilmiş bir şairdi. Öğrendiğimize göre B. Ali Ekrem ölümünden 36 saat sonra gömülmesini ve cenazesine çiçek getirilmemesini vasiyet etmiştir. Merhumun ailesi erkânına taziyelerimizi sunarız.

Akşam Gazetesi, 28 Ağustos 1937

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön